top of page

Per què portem disfresses per Halloween?

Avui en dia, tots hem sentit a parlar, si més no alguna vegada, de Halloween. El que pels nens és una festivitat ja integrada en la seva cultura, per molts adults encara és la castanyada, i s’associa amb els padrins, els panellets i les castanyes. No cal mencionar que, tot i que ja pràcticament no sabem ni en què consisteix, sempre celebrem (i de bon grat, ja que és festiu) la anciana tradició de Tots Sants.

Donzella Zombie Bruixa
Disfressa de Bruixa Zombie, pregunta per ella!

Els antecedents i Samhain


Tots sants es troba marcada al calendari com una de les dates assenyalades per l'església catòlica. No obstant, el cert és que els seus orígens es troben en l’antiga cultura de la religió del nord d’Europa, concretament d'Irlanda i Gran Bretanya on vivien els Celtes. Aquesta religió es trobava vinculada amb innumerables déus pagans i amb el regne espiritual. Posteriorment, es va consagrar a la deessa grega Hecate , deessa dels camins i la bruixeria, la qual es podia invocar amb pràctiques i rituals de Wicca. La religió catòlica tant sols la va adoptar i transformar.

Els celtes dividien l’any en dues parts: l’època de la llum (que seria la nostra primavera i estiu), i la de la foscor (que engloba l’època de tardor i hivern). Just enmig d’aquests dos períodes, hi havia els dies de transició; dates assenyalades per celebrar el Samhain, la festivitat pagana que servia per donar la benvinguda a l’època fosca i freda, i en la que es creia que els morts podien conntectar amb els vius. La data, a més, també era molt important per la religió Celta, doncs amb ella iniciaven l’any nou.

Halloween i els seus costums


D’acord amb aquesta religió, el dia que precedeix al Samhain (31 d’octubre), és l’últim dia de l’any i de la estació d’estiu. Al trobar-se situat ‘’entre mig’’ de les dues etacions, es creia que la separació entre el món o regne espiritual i el material es feia més estreta, i s’activaven les forces sobrenaturals hostils, on els esperits i fantasmes es passejaven lliurement.

D’aquesta creença prové la nostra estimada tradició, que celebrem alegrement cada any a Busquets Festa: ‘’Halloween’’. Prové de l’abreviació de ‘’All-Hallows Evening’’ (el vespre de tots els esperits’’. Aquella mateixa nit, també es celebrava la ‘’All Hallow Mass’’, o missa de tots els esperits.

D’aquesta tradició també ens arriba el famós ‘’trick or treat’’ (truc o tracte), que té uns inicis ben obscurs. Es diu que durant la nit del Samhain, els esperits malignes que rondaven per la terra aprofitaven per recuperar les deutes pendents o reclamar tot allò que els pertanyia, demanar menjar, o venjar-se de tots aquells que els havien fet mal. És per això que imposaven un tracte als mortals o sinó rebrien un ‘’truc’’ o encanteri.

Ja als segles XIV i XV, a França (sí, ho heu llegit bé, no a Amèrica, sinó a França), s'instaurà la tradició de disfressar-se d’esperits i fantasmes per passar desapercebuts entre els morts, així com de criatures monstruoses per espantar als esperits que sortien per Tots sants. A més, com a protecció, la gent decorava les cases amb articles de por i fàstic, com ossos, calaveres, teranyines... per tal d’ evitar que les ànimes mortes entréssin a casa seva.

Una altra d’aquestes tradicions és la de la carabassa buida amb l’espelma, coneguda com a ‘’Jack O Lantern’’ originaria a Nord-Amèrica. Aquesta era una eina més per espantar als esperits, així com per recordar als difunts familiars. El més curiós és que als incis, el vegetal utilitzat per excel·lència era el nap; no obstant, degut a la seva escassetat, així com a l’abundància de carabasses, la tradició va fer un salt cap al nou vegetal, dotant d’un nou color predominant a la festivitat: el taronja.


Scream, disfressa
Disfressa de Scream, disponible a la botiga

Els origens de la castanyada


Si parlem de tradicions originades a Catalunya, no ens podem oblidar de la nostre estimada Castanyada. Ben pocs ho coneixen però, sabeu que les castanyeres ens van deixar una bona petjada aquí a Girona? I no pas massa lluny de la botiga... Potser per això ens visiten sovint i ens venen a deixar les seves robes i a donar-nos castanyes!


Als territoris on es troba instaurada la religió catòlica, tenim per costum celebrar Tots Sants el dia 1 de novembre (i, fins hi tot, el dia dels Difunts en alguns llocs, celebrat el 2 de Novembre). Aquestes dues tradicions, conuntament amb la Castanyada, simbolitzen que l’estiu i la calor han marxat definitivament per una llarga temporada: la terra ja ha llevat el seu fruit i ara es troba freda i seca, els arbres perden les fulles tenyint-les de tons ocres i marrons, i el fred comença a fer-se notar.


Pel que fa a la tradició de menjar castanyes, malgrat té uns orígens ben poc clars, es creu que prové de la dura tasca dels campaners. Aquests tocaven les campanes durant la nit de Tots Sants per recordar als fidels l’obligació de resar pels difunts; així doncs, per atenuar la seva feixuga tasca, reposaven de tant en tant i menjaven un grapat de castanyes (les quals aporten molta energia) o qualsevol altra fruita del temps, acompanyades amb glopets de vi. Amb el pas dels anys, la pròpia gent del poble es quedaven i realitzaven aquests àpats junts; fins que la menja de castanyes per Tots Sants es va convertir en una tradició ben establerta.


disfressa, castanyera
Disfressa de la Castanyera

De l’augment de la popularitat d’aquests fruits secs durant les èpoques de tardor, en va sortir la nostra estimada castanyera; caracteritzada com una dona vella, vestida amb roba pobra d’abrigar, davantal de llana i un mocador al cap. Les seves faldilles, de sargil, molt amples i folrades. El que poca gent sap, i això ho sabem de la mà del famós Joan Amades i el seu Costumari Català, és que, en els seus inicis, les castanyeres no utilitzaven les conegudes brases per torrar castanyes, sinó uns fogons de terrissa semblants a una copa, que adoptaven aquest nom.





I als Gironins, aquest nom ens sona... de què deu ser? Exacte!, la zona de la Copa! Rep aquest nom gràcies a la herència de la nostres castanyeres, que van deixar una invisible però persistent petjada a casa nostra!


Ara que és època de fires, us proposem una idea: fixeu-vos on és el lloc on es concentren més carretons de venda de castanyes de la ciutat.... I així podreu transportar-vos al passat quan les autèntiques castanyeres venien 8 castanyes a un ‘’quarto’’!


Us ha agradat l’article? Si voleu viure les experiències explicades anteriorment, no dubteu en visitar Busquets Festa, on podreu ser la castanyera, espantar fantasmes, trobar les decoracions més terrorífiques... i molt més!

 
 
 

Comments


© 2019 by Busquets Festa created with Wix.com

bottom of page